AGENDA 2017-2018 SOCIËTEITSPROEVERIJEN


De sociëteitsproeverijen zijn niet bedoeld om wijn te verkopen en hebben geen commercieel oogmerk. Van de meeste wijnen die geproefd worden zijn er slechts één of twee flessen beschikbaar. Dit zijn speciale wijnen die binnen het maandelijkse thema passen en zijn regelmatig in het betreffende wijngebied opgezocht en speciaal voor deze proeverij gekocht. Soms lekker, soms vies, altijd bijzonder en met een verhaal. Per proeverij worden er ca 12 wijnen geproefd en besproken.  Er wordt gewerkt met proefformulieren, geurflesjes en uitgebreide wijnbeschrijvingen/ hand-outs. Het vergroten van wijnkennis en het hebben van een gezelige avond zijn de twee hoofddoelen. Per wijn wordt er vaak een bijpassend hapje geserveerd.

Aanmeldingen voor deze maandelijkse thematische wijnproeverijen vinden bij voorkeur plaats via de webwinkel eduardverkooptwijn.nl

Dit seizoen zijn er vier proeverijen in Amersfoort (Locatie Hoevelaken) en zeven in Woudenberg.
De adressen staan bij het aanmeldscherm vermeld.

De proeverijen in Amersfoort (locatie Hoevelaken) zijn op donderdag avond en zijn van 19:30 tot 22:00. De proeverijen in Woudenberg zijn op vrijdagavond en zijn van 20:00 tot ca 23:00


Een compleet overzicht van wijnen die zijn geproefd bij eerdere sociëteitsproeverijen staat onder aan deze agenda, scroll daarvoor een eindje naar beneden


Klik op de adres titel voor meer info en aanmelden

12 oktober 2017 (Hoevelaken) | Afscheidsproeverij Jan Schildmeijer
Na 32 jaar gaat Jan Schildmeijer met pensioen en nemen we nog 1x van hem afscheid in stijl.

Wat gaan we doen;

Een ieder die deel neemt aan deze proeverij neemt een fles wijn mee die symbool staat voor zijn/haar relatie met Les Grands Crus of met Jan. Tijdens de proeverij presenteer je de wijn (kort) zelf; wat is het voor een wijn en zijn betekenis voor jou voor LGC of Jan. Je kan er voor kiezen deze fles aan Jan te schenken zodat hij er thuis van kan genieten of dat we er samen van gaan genieten (we zijn tenslotte niet voor niets een wijn sociëteit). Wel wordt er opgelet dat er (bij een grote opkomst), niet te veel wijnen worden geschonken (we moeten ook weer veilig met de auto naar huis).

3 november 2017 (Woudenberg) | WORKSHOP kies je eigen wijn (met gast vinoloog Bram Engbers)
Bram Engbers, register vinoloog, internationaal erkend WSET houder en rechts op de foto, werkt bij de Haarlemse wijn importeur Vinites. Onder zijn deskundige en enthousiaste wijze zullen we deze avond een top selectie proeven van wijnen die zij voeren. Om het extra bijzonder te maken mogen jullie, de proevers, zelf helpen om een selectie te maken van de wijnen die we zullen gaan proeven. Ga naar www.vinites.com, kijk in hun assortiment welke wijn je interessant vind, lekker lijkt of graag wil proeven en geef dat uiterlijk 25 oktober door via info@lespetitscrus.nl . Misschien dat we niet al jullie wensen kunnen laten proeven maar we gaan er zeker een heerlijke proeverij van maken.

7 december 2017 (Hoevelaken) | Amarone della Valpolicella
We gaan een avond lang genieten van verschillende vormen van de Amarone Della Valpolicella. Een rode wijn uit het Italiaanse Veneto waarbij de geplukte druiven te drogen worden gelegd voordat ze geperst worden. Hierdoor ontstaat een zeer geconcentreerde en zeer aangename wijn. We proeven een vereenvoudigde vorm (Ripasso) en de dessert variant (Reciotto). We gaan enkele verschillende Amarones naast elkaar proeven om verschillen per producent te kunnen ontdekken en we gaan gewoon simpelweg genieten van een Amaronne Barriques en een unieke gelimiteerde en belachelijk dure amarone (110e, alleen bij voldoende deelnemers). Een avond voor de echte genieter.

12 januari 2018 (Woudenberg) | La Tour De By 2016-1975
La Tour de By is een Membre de l’Union des Grand Crus de Bordeaux. Sinds 2008 hebben ze vrijwillig hun Cru Bourgeous status opgegeven om zich te ontwikkelen tot 'the best of the rest'. Deze avond gaan we La Tour de By proeven uit verschillende jaargangen. We maken een tijdreis van 2016 via 2011-2010-2009-2008-2006-2003 helemaal naar 1975 (geen enkele garantie of die nog te drinken is, hoewel 1975 wel een top Bordeaux jaar was, het is op zich al een hele beleving een meer dan 40 jaar oude wijn te vinden). 

Door deze verschillende jaargangen kan je heel mooi de ontwikkeling die een wijn meemaakt volgen. Een avond hoogstaande kwaliteit rood uit de Bordeaux.

9 februari 2018 (Woudenberg) | Ciu Ciu; Biologische wijnmaker in Le Marche, Italia
Soms ben je op vakantie en kom je een juweeltje tegen die je graag met iedereen zou willen delen. In dit geval de biologische wijnen van wijnhuis Ciù Ciù uit de Italiaanse Marken. We proeven zo'n beetje hun hele scala aan wijnen. Twee verschillende mousserende, drie witte, vier rode en een lekker zoetje als toetje. En aangezien de wijnen niet zo duur zijn is deze avond dat ook niet.

8 maart 2018 (Hoevelaken) | WORKSHOP olv Richard Bos, Nederlandse wijnmaker in de Bourgogne
De Nederlandse Richard Bos is één van de twee eigenaren van wijnhuis JanotsBos. Hij komt deze avond over uit zijn woonplaats Meursault in de Franse Bourgogne om ons een workshop te geven waarbij we onder zijn leiding zijn heerlijke wijnen gaan proeven en we alles te weten komen over wijnmaken in de Bourgogne. Zijn wijnen zullen deze avond exclusief ook te koop zijn.

22 maart 2018 (Woudenberg) | Rioja
Een proeverij volledig in het teken van de Spaanse Rija. Jove, Crianze, Reserva en Gran Reserva zijn de toverwoorden in deze heerlijke wijnstreek.

20 april 2018 (Woudenberg) | Het grote genieten met de wijnen van Zeni
Wijnhuis Zeni, Bardolino. Ik mag er graag komen en ben dan altijd weer blij dat ik twee creditkaarten bij me heb. Ze scoren wat mij betreft een plekje in de top drie van lekkerste wijnen. Deze avond gaan we uiteraard hun top wijnen proeven, maar ook enkele toppers van hun 'normale' range staan op het menu. We gaan genieten van een Chiaretto in zowel spumante als droge vorm. Verder een Soave, Lugana en een Custoza. Een rosato Veronese, een Bardolino, een Ripasso, Cruino, Amarone, Reciotto en hun overheerlijke dessertwijn in supermooie ranke fles, de Passito. 


18 mei 2018 | WIJNREIS naar en Schlenderweinprobe in wijngaard Aan De Breede Beek, Nijkerk


1 juni 2018 (Woudenberg) | Hieperderpiep voor de 49ste x
Je bent zo jong als je je voelt zegt men, maar de 50 komt nu toch wel heel erg dichtbij. Oftewel, Eduard is 3 juni jarig en wordt 49. En ter ere daarvan gaan we weer een avond genieten van heerlijke wijnen. Welke blijft een verassing tot het laatste moment, maar als je Eduard een beetje kent weet je dat het qua wijnkeuze wel goed zit.

7 juni 2018 (Hoevelaken) | Alto-Adige
Een vrij onbekend wijngebied, waar heerlijke wijnen van relatief onbekende druiven vandaan komen. Lagrein, Grauvernatsch, St. Magdalener om maar eens enkele te noemen. Klooster Muri-Gries staat erom bekend de beste wijnmaker van de streek te zijn. Daarvan gaan we natuurlijk de Lagrein en de topwijn 'Rosenmuskateller' proeven! De meeste van deze wijnen zijn in Nederland niet of nauwelijks te koop en heb ik voor de gelegenheid zelf uit Bolzano meegenomen. Een avond voor de liefhebber.

29 juni 2018 (Woudenberg) | Chardonnay all over the world
Één van de meest voorkomende witte druivensoorten is de Chardonnay. Vanavond gaan we op onderzoek of een glas uit Australië het zelfde smaakt als een glas uit Chili, of uit Afrika, en of er binnen Frankrijk ook smaakverschillen zijn... Kortom een leerzame witte reis rond de wereld.AGENDA VERLEDEN (2013-heden)

  
Een overzicht van de reeds gehouden wijnproeverijen van Les Petits Crus vanaf de eerste proeverij in oktober 2013 tot heden

22 september 2017
Neem je eigen wijn mee van vakantie

De traditionele jaarlijkse seizoensopening. De deelnemers nemen hun eigen fles wijn mee van hun vakantie adres. De wijn die je ginder op de camping altijd dronk, die bijzondere fles uit dat klooster of die heerlijke wijn van dat leuke mannetje in die kelder. Tijdens deze proeverij wordt de wijn en het verhaal er achter gedeeld.

- Isaras Brut (Eisacktaler Kellerei) (Alto Adige - Italië)
- Rosé Pamplemouosse (Frankrijk)
- Dry White Wine (Alonysos) (Cyprus, Griekenland)
- Grüne Veltliner Smaragd 2015 (Wachau, Oostenrijk)
- Gewürztraminer 2015 (Kleinbuhr, Elzas)
- Chardonnay (Tenuta Di Sticciano, Montecrespoli) (Toscana, Italië)
- Veluws Rosé 2016 (Wijnhoeve de veluwe, Otterlo)
- Regent 2014 (Twentewijn, Hof van Twente)
- Oinoc Epyopoc (Uit het vat van de monnik), (Korfu, Griekenland)
- Primitivo Salento (Puglia, Italië)
- Sant'Antimo Nearco 2014 (Col D'Orca, Montalchino, Italië)
- Barbera d'Alba Castellinaldo 2014 (Alba, Italië)
- Chateau Margarot Prestige 2008 (Aubord, France)
- Frederikdsdal Kirsebaer Vin 2013 (Lolland, Denemarken) 
30 juni 2017
Een rondje Middellandse Zee

Maar liefst 21 landen liggen er rondom aan de Middellandse Zee en tijdens deze proeverij stonden er 14 daarvan op de proeftafel: Marokko, Tunesië (!!), Egypte (!!), Israel, Libanon, Turkije, Griekenland, Malta, Bosnie-Herzegovina, Kroatië, Slovenië, Italië (Sardinië), Frankrijk (Île de Porquerolles) en Spanje (Ibizza). 
Sommige wijnen zijn door de proevers zelf meegenomen uit het land van herkomst omdat die hier absoluut niet te vinden zijn. Dat maakt deze avond extra leerzaam.

(in wit)
- Spanje (Ibizza) | Blanco Can Rich (Malvasia, Chardonnay)
- Israël | Montefiore White (Colombard, Chardonnay, Semillon)
- Malta | Marsovin 1919 Limited Edition (Chardonnay, Girgentina)

(rosé)
- Griekenland | Douloufakis Winery, Enotria Rosé (Kotsifali, Shiraz)
- Egypte | Obelisk Winery
- Frankrijk (Île de Porquerolles) | Alycastre Rose La Courtade (Mourvedre, Grenache, Tibouren)

(rood)
- Marokko | Ksar Bahia, Cuvée Prestige 2014 (Cabernet Sauvignon, Shiraz)
- Turkije | Diren Collection 2014 (Öküzgözü)
- Italïe (Sardinië) | Colli Del Limbara Rosso 2014 (Cannonau, Pascale, Malaga, Monica)
- Bosnië-Herzegovina |Blatina de Broto 2012 (Blatina)
- Tunesië | Sidi Salem 2013 (Carignan)
- Kroatië | Vrhunsko Vino, Plavac Mali Mediterano 2009 (Plavac Mali)
- Libanon | Chateau Musar 2008 (Cabernet Sauvignon, Carignan en Cinsault)

(dessert)
- Slovenië | Vinakoper Sladki Muškat 2011 (Muskaat)


Zaterdag 3 juni 2017
Hieperderpiep (4) 

- Isaras Brut (Alto-Adige, Eisacktal, blend van Müller Thurgau en Sylvaner – eigen import)
- Janots Bos; Bourgogne Chardonnay 2013
- Janots Bos; Rully Fromanges 2014 (veel kiezels met kalk-klei, 40 jaar oude stokken, lichte houtopvoeding)
- Jacques Dury; Rully La Chaume 2013 (twee hectare, ondergrond van kalk-klei met stenen)
- Chanson; Viré-Clessé 2014 (kalk-klei ondergrond met in Clessé oesterfossielen, zorgt voor extra mineraliteit)
- Domaines Vinsmoselle; Riesling Grand Premier Cru 2014 (Luxemburg)
- Nuiton Beaunoy; Volnay Premier Cru 2011 (12 maanden hout opvoeding, 10.000 stokken per hectare)
- St Pauls; Lagrein Riserva 2012 (eigen import) (18 maanden houtopvoeding, 6000 stokken per hectare)
- Chateau Montus; Madiran 2008 (80% Tannat, 20% Cabernet Sauvignon, 14 maanden houtopvoeding)
- Zeni; Amaronne Della Valpolicella Barriques 2011
  (5 maanden gedroogd, 24 maanden hout, blend van Corvina 60%, Corvinone 20%, Rondinella 20%)
- Kopke; Vintage 2002
- Muri-Gries; Rosenmuskateller – eigen import

19 mei 2017

Restanten, Achterblijvers en Overblijvers

Bij het voorbereiden van de proeverijavonden koop ik altijd wat meer wijn dan nodig. Soms heeft een fles bijv. kurk en moet je die ter plekke vervangen voor een andere. Soms blijkt de ene wijn toch beter geschikt voor een thema dan een ander. En dus blijven er altijd wel een paar flessen eenzaam achter. Twee maal per jaar gaan we die met elkaar opmaken. Toegang is laag, wijn is goed, avond is gezellig....

Deze tweede editie van restanten, achterblijvers, overblijvers staat in het teken van wijnen uit  eigen kelder. Ik heb namelijk een nieuw wijnrek gekregen van lavasteen en tijdens het verhuizen van de wijn uit het oude wijnrek naar dit nieuwe kwam ik onverwachte wijnen tegen. Het zijn wijnen waarvan ik me afvraag of ze hun levensduur inmiddels niet hebben overschreden.

- Bolla; Recioto della Valpolicella Spumante 1997
- Analivia; Rueda Verdejo 2012
- La Perriere; Sancerre 2010
- Dole 2010
- Chateau de Villars Fontaine; Bourgogne Hautes Cotes de Nuits 2010
- Aromo; Winemakers sellection (Cabernet Sauvignon-Shiraz) 2010
- Aquila; Handpicked Red Wine 2009
- Parcelle de Jean; Saint-Jospeh 2007
- Kolben; Lagrein 2006
- Monnot; Pommard 1er Cru Les Charmots 2007
- Monnot; Maranges 2000
- De Muller; Vino de Licor 1954


Noot achteraf:

Helaas waren de meeste wijnen inderdaad overleden. De Bolla Recioto was slechts een maand daarvoor gekocht in Italie, ergens bij een wijnwinkel aan het Gardameer voor 'slechts' €8. Het was het uitproberen waard, maar helaas ben ik toch in de tourist trap gevallen. Van de spumante was geen bubbel meer te herkennen. Van wijn ook niet, het was een soort zoetig zwaar suikerwater geworden.  De verdejo 2012 en Sancerre 2010 waren nog best aardig. De Dole was gootsteen werk.  De Lagrein was nog te drinken als je van oude wijnen houdt. Helaas hebben de Monnot's ook de tand des tijds niet doorstaan. De vino de Licor 1954 was een vreemde eend in de bijt. Ik heb niet kunnen achterhalen wat het verhaal achter deze wijn is, het was een soort Sherry achtige likeur, maar zoals gezegd, of hij echt uit 1954 komt of dat hij zo wordt gemaakt is me niet duidelijk geworden. het was in iedergeval niet 'mijn' wijn.


7 April 2017

Italië, Altijd Goed

ItalIë is één van de grootste producenten van wijn met misschien wel de mooiste wijnen. Denk aan Amarone, Barollo, of Barbera. Maar ook vele kleinere producenten maken top wijnen. Vanavond een mooie selectie bekende en onbekende Italianen. Wist je bijvoorbeeld dat er daar ook zeer hoge kwaliteits Lambrusco wordt gemaakt. Deze avond werd hij vergeleken met de Jumbo variant van €1,99

- Ferrari; Perle 2009 (DOC) (Trentino)
- Falesco; Est! Est! Est! Di Montefiascone 2015
- Falesco; Grechetto 2015 (Umbria)
- Cantina di Soave; Soave Classico 2013 (Veneto)
- Moncaro; Castelli Di Jesi Verdicchio Riserva 2012 (Marche)
- Mezzacorona; lagrein Rosato 2015 (Trentino)
- Lambrusco Dell ‘Emilia (non vintage) VS (€1,95 Jumbo)
- Cantina Della Volta; Lambrusco di Modena 2010 (Emilia Rogmana) (€28)
- Tasca; Regaleali Nero D’Avola 2014 (Sicilië)
- Poliziano; Vino Nobile di Montepulciano 2013 (Toscane)
- Fantinel; Refosco 2011 (IGT) (Friuli-Venezia Giulia)
- Cantina Carpentiere; Pietra Dei Lupi 2009 (Puglia)
- Ascheri; Barolo Pisapola 2008 (Piëmont)
- Tedeschi; Monte Olmi Amarone della Valpolicella Classico Reserva 2010
- Cantine Segesta; Portofimo Moscato 2014 (Liguria)
- Limoncella


Noot achteraf

Eerlijk is eerlijk. De Jumbo Lambrusco variant was heel, heel, heel anders dan die van Cantina Della Volta. Maar de proefgroep vond ze beiden niet te drinken. 

10 Maart 2017
Vergeten Druivensoorten

Ach wie kent ze nog, de Refosco, Juhfark, Jampal, Laurot, Lagrein, Posip Hvar. Zomaar wat druivensoorten die vrijwel zijn uitgestorven. Van sommige is er zelfs wereldwijd nog maar één wijnhuis die er wijn van maakt. Vanavond een unieke avond met 100% (cepage) wijnen van druivensoorten die vergeten of vrijwel uitgestorven zijn. En of dat terrecht is kunnen we pas na deze proeverij beoordelen.

- Kir (Crème de Cassis + Aligoté) (Frankrijk – Bourgogne)
- Falesco; Grechetto (Italië - Umbria)
- Sveti Martin; Pinela (Slovenië)
- Dona Fátima; Jampal 2013 (Portugal)
- Sole de Recas; Feteascã Regalã 2015 (Roemenië)
- Schneeberger; Schilcher 2014 (Oostenrijk)
- Torre Del Falasco; Corvina 2015 (Italië – Veneto)
- Zöhlhof; Regius Portugieser 2012 (Italië – Dolomieten)
- Sunny Hill; Melnik 2014 (Bulgarije)
- Brumont; Bouscasse,  Madiran 2004 Vs.
- Brumont;  Montus, Madiran Cuvee Prestige 2000 (Frankrijk) 
- Muscat de St Jean De Minervois; Vin Doux Naturel Petit Grain (Frankrijk)

10 Februari 2017
De 10 Crus Van De Beaujolais

In de Franse Beaujolais zijn slechts 10 dorpen die dusdanig hoge kwaliteitswijn maken dat ze hun dorpsnaam op het wijn etiket mogen zetten. Dat zijn de 10 crus van de Beaujolais, een rijtje die iedere wijnkenner uit zijn hoofd moet kunnen opdreunen; Saint-Amour, Juliénas, Chénas, Moulin-à vent, Fleurie, Chiroubles, Morgon, Régnié, Brouilly en Côte de Brouilly. De bijpassende hapjes zijn allemaal meegenomen uit de Beaujolais.

- Georges Duboeuf; Beaujolais Primeur 2016 Vs Beaujolais Primeur Villages 2001
- Dominique Piron; Beaujolais Blanc 2015
- Belle Grace; Beaujolais 2015
- Dominique Piron; Beaujolais Villages 2014
- Joseph Drouhin; Saint Amour 2014
- Christophe Coquard; Chiroubles 2015
- Domaine de la Croix Penet; Regnié
- Louis Jadot; Juliénas 2014
- Dominique Piron; Chénas
- Henry Fessy; Brouilly 2015
- Domaine Blain; Cotes de Brouilly 2014
- Chateau des Jacques; Morgon 2013
- Chanson; Fleurie 2012
- Chanson; Moulin-A-Vent 2012
- Edmond Briottet; Ratafia de Bourgogne (16%)

We begonnen de avond echter met drie test wijnen om te bekijken of deze de juiste kwaliteit had voor in de webwinkel eduardverkooptwijn.nl

- Insomnia White
- Lieftinck 10 Gulden Wit-Branco
- Lieftinck 10 gulden Rood-Tinto

13 Januari 2017
Port, Port En Nog Eens Port

Een avond volledig in het teken van misschien wel de lekkerste drank ooit; Port. Deze avond, die begeleid wordt door Meester Vinoloog Jan Schildmeijer,werden de verschillende Port vormen geproefd en besproken. Wit, 10yo wit, Rosé, Ruby, Tawny, Colheita, LBV en Vintage.
- Delaforce; White Port
- Niepoort; 10 Year Old White Port (bottled 2016)
- Pocas; Pink Port
- Kope; Christmas Ruby Reserva
- Portal; Fine Tawny 
- Cockburn; LBV 2009
- Portal; 10 Year Old Tawny VS-
- Quevedo; 10 Year Old Tawny
- Portal; 40 year Old Tawny 
- Kopke 1984 Colheita (gebotteld 2015)
- Portal; Vintage 2003 (gebotteld 2005) 
- Graham's; Quinta dos Malvedos Vintage 1988 (Wine Spectators top 100 ‘beste wijnen ter wereld’)
- Taylors: Vintage 1983


2 December 2016
De Portugese Wijnen Van Sandor Paulik 

Sandor Paulik is eigenaar van Sandor Wine Import en is gespecialiseerd in de betere Portugese wijnen. Hij heeft met zijn wijnen diverse belangrijke Nederlandse prijzen gewonnen. Vanavond komt hij samen met producente Marta Macedo van het wijnhuis Filoco een aantal prijswinners laten proeven.

- Vinho Verde; Alvarinho 2014 (Vidigal)
- Vinho Verde; Loureiro 2013 (Quinta de Religaes)
- Dão 2013 (Vidigal)
- Reserva dos Amigos 2013 (Vidigal)
- Herade De Figueirinha Reserva 2009 (Monte Novo E Figueirinha)
- Euphoria Tinto (Quinta do Convento do Paraiso)
- Euphoria Branco (Quinta do Convento do Paraiso)
- Filoco Branco 2014 (Quinta do Filoco)
- Filoco Tinto (Quinta do Filoco)
- Filoco Reserva 2014 (Quinta do Filoco)
- Filoco Reserva 2011 (Quinta do Filoco)
- Lolita 2011 (Quinta do Popa)
- Milf 2011 (Quinta do Popa)
- Licoroso 1982 (Vidigal)4 November 2016

De Westkaap van Zuid Afrika

In 1652 begonnen Nederlanders met het maken van wijn in Zuid Afrika. Gelukkig namen de Fransen dat al snel over waardoor de kwaliteit met sprongen vooruit ging. Vanavond een dwarsdoorsnede van wijnen uit verschillende wijnstreken van Zuid Afrika. Heel bijzonder is een wijn uit Tanzania, speciaal door een lid daarvandaan meegenomen. We eindigen met een Port-achtige Ruby.

- Leidersburg, Brut
- Stellebosch Drive, Special Reserve 2016
- Ashboure, Sauvignon Blanc - Chardonnay 2015
- Boschendal, Chardonnay 2014
- Fable Mountain Vineyard, Jackal Bird 2012
- Boekenhoutskloof, The Wolftrap Rosé 2015
- Dodoma, Dry Red Wine From Tanzania, N.V.
- Leidersburg Despres, Pinot Noir 2013
- Spice Route, Chakalaka 2013
- Boekenhoutskloof, The Chocolate Block 2013
- Kanonskop, Pinotage 2012
- Leidersburg, Rooi Muskadel (16%)
- Buffelsdrift Cape Ruby (18,5%)

Proefnotitie achter af: Ga niet speciaal naar Tanzania om daar wijn te halen. En als je er toch bent reken niet op iets heel spectaculairs.

23 September 2016

Restanten, Achterblijvers en Overblijvers

Een verzameling wijnen die waren overgebleven van eerdere proeverijen.

- Vilacetinho, Vinho Verde (Portugal)
- Los Señores Blanco (Spanje)
- Enosi, Baron Di Pauli 2012 (Alto Adige – Italië)
- Selbach Oster Riesling 2013 (Moezel - Duitsland)
- Dr Pauly Bergweiler Riesling 2014 (Moezel – Duitsland)
- Blanc De Noir, Pinot Noir 2014 Remich Hopertsbour (Moezel – Luxemburg)
- Tavel, Famille Perrin 2013 (Cotes du Rhône – Frankrijk)
- Enotria, Douloufakis Winery 2015 (Kreta – Griekenland)
- Carignan, Terre D’Ardoise 2010 Vieilles Vignes (Frankrijk)
- Alasia Barolo 2008 (Piemonte – Italië)
- Tramin, Goldmuskateller (Alto Adige - Italië)
- Carpe Diem, Malaga (Malaga – Spanje)


9 September 2016
Neem Je Eigen Wijn Mee Van Vakantie


De leden van de sociëteit hebben tijdens de zomervakantie weer alle delen van de wereld bezocht en hebben weer heerlijke dranken mee genomen. Achtien verschillende dranken hebben we deze avond geproefd.  En ondanks dat we een wijn sociëteit zijn was er toch ook mousserend frambozen sap uit Luxemburg, Limoncello uit Italië en Cider uit Bretagne. En een blauwe wijn uit Spanje (jakkes). Iedereen had natuurlijk flink zijn best gedaan. Helaas niet op de foto (zag ik achteraf), maar zeker een hoogtepunt was een wijn uit Ontario (Henry of Pelham, baco noir).


1 juli 2016
Kaas en Wijn Workshop met Kaasmeester Richard

Kaasmeester Richard had tijdelijk zijn domicile in Woudenberg en het was me gelukt om hem voor een workshop te strikken. Veel uitleg over kaas en kaassoorten en natuurlijk heerlijke bijpassende wijnen geproefd.

- Viña Cecilia, Moscato Rosé.
- Contessa Carola Salice Salentino Riserva 2011
- Torre del Falasco, Soave 2015 >KAAS; Tomme de Chevre La Tradition
- El Coto, Blanco Rioja 2014 >KAAS; Rocamadour
- Calusari, Pinot Grigio 2015>KAAS; Mozzarella di Bufala
- Gewürztraminer, Bersig Estate 2015>KAAS; Munster
- Denis Marchais Syrah Rosé 2014
- Tarani, Gamay Rosé 2015
- El Coto, Rioja Rosado 2015
- Castel Firmian, Lagrein Rosato 2015
- Torre del Falasco, Bardolino 2015 >KAAS; Gerardus Bierkaas
- Dão 2013, Vidigal>KAAS; Parmigiano Reggiano
- Tarani, Cahors Reserve 2011>KAAS; Gorgonzola
- Dow’s Late Bottled Vintage Port>KAAS; Stilton

Proeflijst 3 juni 2016
Hieperderpiep #3

- Lucien Beaufort, Champagne Grand Cru Brut

- Saint-Aubin 1er Cru, Derrière Chez Edouard, 2013
- Meursault 1er Cru, La Goutte D’or, Domaine Bernard Millot, 2013 
- Clos de la Roche, Grand Cru, Nuiton Beaunoy, 2005 
- Amarone, Vigne Alte, Zeni, 2009 
- Lagrein Riserva, Abtei Muri Gries, 2011
- The Chocolate Block, Boekenhoutskloof, 2013
- Dona Bernarda, Luis Felipe Edwards, 2011
- Brutalis, Vidigal Wines, 2008
- Contina, Vino del Olivo, 2004
- Le Cedre, 2000
- Montus Madiran Cuvée Prestige, 2000
- Rasteau, Vin Doux Naturel, 2015

Enkele proefnotities achteraf:
De Champagne was een NV (non vintage) en was helaas iets te oud en daardoor wat geoxideerd. Beide Bourgogne's waren zoals verwacht heerlijk en van hoog niveau waarbij de Mersault toch nog net een tikke meer was dan de Chez Eduardo. De Clos de la Roche had ik even in de koelkast gelegd maar (superstom) vergeten er weer uit te halen en daaardoor was die veel te koud en nouja, jammer. De Lagrein Riserva was een heel stevig glas die nog wel even mocht blijven liggen. De Brutalis daarentegen deed zijn naam geen eer aan. Zeker een aangenaam glas maar geen Brutalis. Dat was de Le Cedre 2000 veel meer. Sjonge, wat een glas. De Montus Madiran viel daarentegen heel erg tegen. Waarschijnlijk was dat een bewaar probleem van de winkel waar ik hem kocht (te lang gestaan onder een lamp) want bij eerdere proevingen was dit altijd weer een top wijn.


Vrijdag 13 mei 2016

De provence


In zuidoost Frankrijk ligt de Provence. Bekend van St.Tropez, Nice en Monaco. Maar voor wijnliefhebbers vooral bekend om de bijzondere wijnen van Palette (Château Simone), Cassis of Bandol. We maakten een klein uitstapje naar de Camargue en de Zuid Rhône (Rasteau). Het werd me door de proevers vergeven.

- Domaine de la Vallongue, Garrigues 2014 (Les Baux de Provence)
- Domaine du Paternel, Cassis 2014 (appelation Cassis)
- E. Bodin, Cassis 2012 (appelation Cassis)
- Château Simone 2012 (appelation Palette)
- L’Amphore De Provence Rosé2014 (Côtes de Provence)
- Delices St Tropez Rosé 2014 (Côtes de Provence)
- Gris Prestige Rosé 2014 (appelation Camargue)
- Le Mas De Romanin 2014 (Saint Remy De Provence)
- Bandol, Les Cannisses 2012 (appelation Bandol)
- Rimauresq, Cru Classé 2013 (Côtes De Provence)
- Domaine De Laidiere, 2005 (appelation Bandol)
- Ortas, Vin Doux Naturel Rouge Signature 2011 (appelation Rasteau)


Als proefnotitie achteraf scoorde de Domaine de la Vallongue, Garrigues zeer hoog. Helemaal omdat het wijn van slechts 13 euro was. De E. Bodin, Cassis 2012  was te oud en dat zelfde gold helaas ook voor Domaine De Laidiere, 2005. Château Simone maakte alle hooggespannen verwachtingen meer dan waar. Een wijn van weliswaar 30€ maar van ongekend hoog niveau. DeDelices St Tropez daarna was even slikken maar voor de prijs (4€) zeker niet slecht. Alleen miste iedere vorm van diepgang. Rimauresq, Cru Classé 2013 was ook weer een wijn om je vingers bij af te likken evenals de Ortas, Vin Doux Naturel Rouge Signature 2011.

Vrijdag 8 april 2016

Een reisje langs de Rijn (en Moezel)

Louis Davids, en vele jaren later Willie en Willeke Alberti zongen er al over. Een reisje langs de Rijn (en Moezel). De Riesling, als koningin van de witte wijn, zorgt daar voor tongstrelende wijnen, maar ook van 'Burgunder' varianten weet men hele mooie wijnen te maken. 

- Fürst Von Metternich, Riesling Sekt (Johannisberg, Rheingau)
- Weingut Carl Ehrhard Spätburgunder Kirchenpfad (Rüdesheim, Rheingau)
- Lergenmüller Dornfelder 2013 (Hainfeld, Pfalz)
- Schmitt Söhne, Liebfraumilch 2014 (Nahe)
- Domaine Vinsmoselle, Elbling 2013 (Moselle, Luxembourg)
- Dr. Von Bassermann Jordan, Geheimer Rat, Riesling Trocken 2015 (Pfalz)
- Selbach Oster, Riesling Feinherb 2013 (Zeltingen, Mosel)
- Schloss Vollrads, Kabinett Feinherb 2013 (Rheingau)
- Domaines Vinsmoselle, Riesling Grand Premier Cru (Moselle, Luxembourg)
- Schloss Johannisberg, Erstes Gewächs, 2008 (Rheingau)
- Schloss Vollrads, Spätlese Riesling 2013 (Rheingau)
- Schloss Johannisberg, Spätlese Riesling 2012 (Rheingau)
- Porzelt, Klingenmünster Gewürztraminer Auslese 2011 (Pfalz)
- Dr Pauly Berweiler, Noble House, Beerenauslese 2006 (Mosel)

Vrijdag 11 maart 2016
Rioja

In Noord Spanje ligt de rivier de Oja. Aan beide zijden van de oevers liggen zo'n 60.000 ha wijngaarden. Hier wordt de Rioja gemaakt in wit, rosé en rood. We proeven alle variaties van deze soort: Joven, Crianza, Reserva en de zeldzame Gran Reserva die uitsluitend in top jaren wordt gemaakt.


- Vina Cecilia, Valencia, Moscato Rosé 2014
- El Meson 2013 Rioja Blanco
- El Coto 2014 Rioja Blanco 
- El Meson 2013 Rioja Rosado
- Crianza: Siglo 1970
- Joven: El Parador 2014
- Crianza: Covila II 2013
- Joven: Bodega Roda, Sela 2010
- Reserva: Bodega Roda, Reserva 2010
- Reserva: Altos de Lapuebla 2007
- Gran Reserva: El Meson 2008
- Crianza: Vina del Olivo, Contino 2004
- Gran Reserva: La Rioja Alta ‘904’ 2004
- Carpé Diem Málaga Añejo


Vrijdag 12 februari 2016

Wie wat bewaart......

.....die heeft mooie uitgerijpte wijnen. Een avond in het teken van wijnen die pas na 15 tot 20 jaar rust tot volledige wasdom zijn gekomen. 

- 1996 AOC Bourgogne, Dodin Doudet, Beaune, Frankrijk (Chardonnay)
- 1997 Domaine Mondivin, Villányi, Hongarije (Cabernet Franc)
- 2004 Chateau Montus, Madiran (Tannat)
- 2004 Chateau Bouscassé, Madiran (Tannat)
- 1996 Chateau D'Aydie,  Madiran (Tannat)
- 1990 Chateau Montus Madiran (Tannat)
- 1999 Domaine Trevallon, Red Table Wine, Baux de Provence, Frankrijk (Cabernet-Syrah)
- 1983 Chateau Du Tertre, 5ieme Grand Crus Classé, Bordeaux (Cabernet-Merlot)
- 1999 Château du Cèdre, Le Cèdre, Cahors, Frankrijk (Malbec)
- 1998 Château du Cèdre, Le Cèdre, Cahors, Frankrijk (Malbec)
- 1997 Château du Cèdre, Le Cèdre, Cahors, Frankrijk (Malbec)
- 1996 Château du Cèdre, Le Cèdre, Cahors, Frankrijk (Malbec)
- 2000 Sot Lefriec, Penedés, Spanje (Cabernet Sauvignon - Merlot)
- 1982 Casa do Conego Vinho Licoroso, Portugal

Enkele proefnotities na afloop. Vrijwel alle wijnen waren op dronk. De 1996 Bourgogne was wat geoxideerd maar nog overduidelijk een mineralige Chardonnay uit de Bourgogne. De 1997 Domaine Mondivin was nu op zijn hoogtepunt. Geen sterke wijn meer maar wel een goed glas. De twee Madiran uit 2004 waren vol kracht, de Bouscassé had iets meer zuren dan de Montus. Beide zouden nog kunnen ouderen. De D'Aydie '96 was net over zijn hoogtepunt heen. De Montus 1990 was een apart geval. Bij de eerste proevers was dit nog een aangename wijn. Bij de laatste proevers ronduit smerig en verzuurd. De wijn oxideerde waar je bij stond en veranderde in het glas en fles van 'Nog best knap voor 26 jaar oud' binnen enkele minuten naar 'ondrinkbaar'. Dat laatste was, ondanks zijn Cru status de 1983 Tertre ook. Een vlak glas waar niks meer in zat, geen neus, geen fruit, geen zuur. Domaine Trevallon 1999 was op zijn fantastise hoogtepunt en moet nu gedronken worden voor hij zijn kracht en smaak verliest. De vier Le Cèdre's waren ieder voor zich prachtig. Misschien zelfs jammer dat ze vergelijkend werden geproefd. Nu viel de '96 door de mand als 'waterig' en de minste van de vier, terwijl hij, als hij als enige zou worden gedronken, nog een zeer mooie wijn is. De '99 Le Cèdre (beste oogstjaar van de vier), was nog gesloten en zou zeker nog baat hebben bij rijping. De '98 Le Cèdre was op zijn hoogtepunt en een hoogtepunt van de avond. Iedere cent van de bijna €40 meer dan waard. De '97 Le Cèdre viel uit de boot door een compleet andere neus en smaak. Ook nu weer, losstaand een goed glas, maar in de vergelijking was hij totaal anders dan de rest. De 2000 Sot Lefriec was een ware krachtpatser maarvtegelijkertijd op zijn hoogtepunt. Misschien dat een jaartje hem nog gegund is, maar we waren bang at met het verlies van zijn kracht er niet veel over zou blijven. En de '82 Casa was natuurlijk een vreemde eend in de bijt. Zie de blog daarover http://eduarddrinktwijn.blogspot.nl/2016/02/eduard-drinkt-een-wijn-uit-1982.html Neemt niet weg dat de wijn niet te zoet is, maar een mooie aangename dessert wijn.


8 januari 2016

Rondom Châteauneuf-Du-Pape

Vacqueras, Gigondas, Vinsobres, Rasteau, Beaumes-de-Venise. Allemaal dorpen die in de buurt van Châteauneuf-du-Pape in het zuidelijke gedeelte van de Rhône liggen. En hoewel deze dorpjes dicht bij elkaar liggen, zitten er door de 13 toegstane druivensoorten grote verschillen in.

- Côtes du Rhone, Vigneros de L'enclave NV (museum wijn uit het paleis in Avignon)
- Vacqueyras, Domaine Bessons Dupré 2014
- Beaumes de Venise, Domaine Vaubelle, 2010
- Rasteau, Domaine de Pisan 2010
- Gigondas, Domaine la Machotte 2008
- Vinsobres, Domaine de Deurre 2008
- Châteauneuf-Du-Pape, Les Terres Blanches 2012
- Châteauneuf-Du-Pape, Domaine Chante Cigale 2007
- Châteauneuf-Du-Pape, Château La Nerthe 2002
- Châteauneuf-Du-Pape, Château De Beaucastel 2000
- Rasteau, Oretas, Vin Doux Naturel
- Beaumes-de-Venise, Muscat, Domaine St.Roch


11 december 2015 - Versterkte wijn

Druiven worden niet alleen gebruikt om druivensap of wijn van te maken. Van druiven kan je ook heerlijke andere dranken maken zoals Madeira, Port, vieux en dessert wijnen op hele verschillende manieren. Deze avond gaan we op ontdekkingstocht naar deze andere 'druiven-dranken'. Uiteraard proeven we de beste en bijzonderste wijnen van hun soort. De avond werd begeleid door meester vinoloog Jan Schildmeijer.
- Kir (Aligoté van Clos de la Fortune uit Bouzeron met crème de cassis)
- Zion noblesse, Kiddush wine  (Israel)
- Jolys Blanc, AC Jurancon (Frankrijk)
- Castellani, Somavite, Vino Liquoroso (Toscane)
- Monbazillac, Moulin Pouzy (Bergerac)
- Noble Haus, beerenauslese (Duitsland)
- Imperial Massandra/ Macahapa (Ukraine) 
- Mas Amiel 6 years of age AC vin doux naturel Maury (Langedoc)
- Recioto, Zeni (Italie)
- Justino Madeira Malvasia 10yo (Portugal)
- Kopke, vintage port 1989 (Portugal)
- Vieux Pineau de Charentes, Chateau Montifoud (Frankrijk)
(een blend van samengerijpte cognac en druivensap)


6 november 2015 - Piemonte
Piemonte wordt beschouwd als een van Italië’s beste wijnstreken. Door de lokale omstandigheden van terroir en klimaat wordt een aantal fantastische wijnen gemaakt.
Wat de rode wijnen betreft zijn de Barolo’s en Barbaresco’s wereldberoemde krachtige rode bewaarwijnen. Wat witte wijnen betreft is Piemonte en in het bijzonder de omgeving van Asti vooral bekend vanwege de zoete mousserende muskaatwijnen, zoals de Asti Spumante en de Moscato d'Asti.

- Moscato Spumante, Fiorelli (6%)
- Moscato D’Asti DOCG, Bricco Quaglia 2014 (4,5%)
- Gavi DOCG, La Battistina 2014 (11,5%)
- Langhe Bianco DOC, Paolo Scavino 2009 (13,5%)
- Tuffo DOCG superiore, Morcassi 2013 (12,5%)
- Mario Monferrato Rosso 2014 (13,5%)
- Barbera D’Alba DOC, Bent Di Batasiolo, 2012 (14%)
- Barbera D’Asti DOCG, 2011 (12,5%) VS Superiore 2009, Epico (14%)
- Barbaresco DOCG, Fratelli Levis 2010 (14%)
- Barbaresco DOCG, Princi 2008 (14%)
- Roero Riserva DOCG, Pelassa (14%)
- Barolo DOCG, Antico Monastero 2010 (14%)
- Barolo DOCG, Pelassa 2010 (14%)
- Brachetto DOC, Sergio Grimaldi, 2013 (6%)

2 oktober 2015 - Les Baux de Provence & Camargue
Les Baux de Provence is een klein wijngebied (150ha) in Zuid-Frankrijk gelegen rondom de Alpilles. Hier komt ook één van de duurste en bijzonderste 'vin de tables' ter wereld vandaan: Domaine Trevallon. En die ontbreekt natuurlijk niet. Camargue ligt daar vlak bij aan de monding van de Rhône. Dit gebied is uniek omdat de Phylloxera luis, die in 1868 bijna alle Europese wijngaarden vernietigde, door de unieke grondsamenstelling hier niet kon overleven waardoor dit gebied gespaard bleef.
- Domaine Isle Saint Pierre 2013 (Bouches du Rhône)
- La Gourmande, Mas de la dame 2014 (Alpilles)
- La Stelle, Mas de la dame (2013) (Les Baux de Provence)
- Charmentin, Domaine Saint Vincent 2014 (Terre De Camargue)
- Les Quatre Reines, Domaine de Lansac Chardonnay 2013 (Alpilles)
- Le Rosé, Chateau d'Estoublon 2014 (Les Baux de Provence)
- Milan Grand Ordinaire, NV (St Rémy de Provence) 
- Mas de Gourgonnier 2011 (Les Baux de Provence)
- Domaine de Lauzieres 2010 (Les Baux de Provence)
- Cuvée Bastide Falmeran 2008 (Les Baux de Provence)
- Domaine de Trevallon, red table wine (!) 2004 (St Etienne)

11 september 2015 - Neem je eigen fles mee van vakantie
– Pinot, Domaine Vinsmoselle (Luxemburg)
– Johannisberg 2012, Cave Mathier & Bodenmann (Wallis, Zwitserland)
– Van Gogh Prestige Rosé 2014 (Arles, Frankrijk)
– Mandus, Primitivo Di Mandurra 2013 (Italië)
– Arquata, Umbrio Rosso, Adanti 2008 (Italië)
– Frederiksdal, Kirsebaer Vin Sur Lie (Lolland, Denemarken)
– Blandy's Madeira, aged 5 years, Malmsey (Madeira)

3 juli 2015 - Een dwarsdoorsnede van de Bourgogne
– Cremant de Bourgogne
– Bourgogne Aligoté, Mestre Pere et Fils
– Bouzeron, Clos de la Fortune Monopole (aligoté), Maison Chanzy 2013
– Pernand-Verglesses 1er cru 2013 Les Caradeux, Chanson
– Mercury, les Champs Martin 1er cru 2013 Chateau Du D’Etroyes
– Volnay 1er cu 2011 Nuiton Beaunoy
– Beaune Bastion 1er cru 2011 <vergelijken met> 2006, Chanson
– Gevrey-Chambertin 2008, Chanson
– Pommard 1er cru 2007 Les Charmots, Monnot
– Pinot Fin 2005, Pascal Lachaux
– Hospice de Nuits 2004
– Hospice de Beaune 1er cru 2003
– Hautes Côtes de Beaune 2001


12 juni 2015 – Een blinde proeverij
De deelnemers wisten uiteraard niet welke wijnen geschonken werden en moesten dit door proeven en ruiken achterhalen.
– Cremant de Bourgogne
– Gewürztraminer, Garlider 2013 (Tirol)
– Vinho Verde, Vilacetinho 2013 (Portugal)
– Riesling, Schloss Volrads, 2012 (Duitsland)
– Barolo, Alasia 2008 (Italië)
– Valpolicella, Ripasso Superiore 2013 (Italië)
– Domaine de la Jasse, 2009 Vielles Vignes (Frankrijk)
– Character, Vin De Table (Europa)
– Cahors 2009, Chateau St. Didier-Parnac (Frankrijk)
–  Chateau Edmond De La Fontaine, Pinot Noir 2010 (Luxemburg)
– Recioto, Zeni

3 juni 2015 – Hieperderpiep Lagrein
Lagrein is een druivensoort die vrijwel uitsluitend voorkomt in Alto-Adige (Zuid-Tirool). Tijdens deze proeverij een aantal van de verschillende wijnhuizen die Lagrein maken.

– Ferrari, Perlé, Vintage 2006 (Trento)
– Lagrein, Kretzer, J. Hofstätter 2013 (Tramin)
– Lagrein, Kellerei St Pauls 2013 (St. Pauls)
– Lagrein, Riserva, Kellerei St Pauls 2011 (St Pauls)
– Lagrein, Villa Schmid, Schmid Oberrautner 2012 (Gries)
– Lagrein, Eisacktaler Kellerei 2014 (Klausen)
– Lagrein, Muri-Gries 2014 (Bolzano – Gries)
– Lagrein, Riserva, Muri-Gries 2014 (Bolzano – Gries)
– Lagrein, Kellerei Bozen 2013 (Bolzano)
– Lagrein, Cantina Tramin 2013 (Tramin)
– Lagrein, Cantina Terlan 2014 (Terlan)
– Lagrein, Rubeno, Kellerei Andrian 2014 (Terlan)
– Lagrein, St Magdalena Grieser, kellerei Bozen 2013 (Bolzano – Gries)
– Lagrein, Mezzacorona 2013 (Mezzacorona/Trentino)
– St. Magdalener Classico, Kellerei Bozen 2013 (St Magdalena- Bolzano)
– Rosenmuskateller, Muri Gries

10 april 2015 – Valpolicella
– Chiaretto, Cavalchina 2014
– Valpolicella, Zeni 2013
– Valpolicella Superiore Ruberpan, Pieropan 2012
– Valpolicella Ripasso Classico Superiore, Scriani 2012
– Valpolicella Ripasso Classico Superiore, I Progni, Le Salette 2009
– Rosso Del Veronese, Cruino, Zeni 2008
– l ‘Original Amarone Della Valpolicella, Bolla
– Amarone Classico Della Valpolicella, Pergole Vece, Le Salette 2007
– Amarone Classico Della Valpolicella, Riserva Sergio Zenato, Zenato 2008
– Amarone Classico Della Valpolicella, Mazzano, Masi 1997
– Recioto Della Valpolicella Classico, Le Preare, Cantina Di Negrar 2012

13 maart 2015 – Bright Blue Gorilla sounds like American wines
Een wijnproeverij met louter Amerikaanse wijnen gecombineerd met een uniek concert van de Amerikaanse singer songwriters Bright Blue Gorilla
– White Zinfandel, Echo Falls 2013
– Fetzer Quartz White Blend 2012
– Insomnia White, 2011
– J. Lohr, Chardonnay 2013
– Hayes Ranch, Merlot 2010
– Insomnia Red, 2011
– Turning Leaf, Zinfandel 2010
– Wente, Zinfandel 2011
– Wente, Pinot Noir 2009
– Elysium, California Black Muscat2 maart 2015 – bibliotheek Eemland
– Crémant de Bourgogne, Grande Reserve, Charles Pelletier (Frankrijk)
– Amnesia Branco (Portugal)
– Herade de Figuerina, Reserva (Portugal)
– Pacherenc Du Vic-Bilh, Duc De Termes (Frankrijk)

13 februari 2015 – Onbekend, maar onbemind?
Deze eerste proeverij van 2015 staat in het thema van wijnen die uit landen komen die je misschien niet direct met wijn associeert of waar je in Nederland niet makkelijk een fles van koopt.

– Ridgeview, Bloomsbury Sparkling Wine (Engeland)
– Lie Secco, Trocken (Liechtenstein)
– Stolno Bijelo Vino, Kocijancic (Kroatië)
– Auxxerois, Remich Grand Premier Crus 2011 (Luxemburg)
– Paranga, Kir-Yianni 2005 (Macedonië)
– Great Wall, Cabernet Sauvignon (China)
– L.A. Cetto, Cabernet Sauvignon 2011 (Mexico)
– Chenoy, Butte aux Livres 2010 (België)
– Notios, Peloponnisos Agiorgitiko 2010 (Griekenland)
– Cornalin, Domaine Montzuettes 2011 (Zwitserland)
– Skaersogaard, Gold Top 2009 (Denemarken)
– Chateau Masur, Gaston Hochar 2004/2011 (Libanon)
– Zion Noblesse (Israël)

12 December 2014 Port, Port en nog eens Port
– Croft, white port
– Pokas, pink port
– Croft, Fine Port Ruby
– Kopke Coronation Port (Kings Blend Reserva) 30th of april 2013
Een speciale botteling ter ere van de kroning van koning Willem Alexander op 30 april 2013. Een acht jaar oude Reserve Tawny Port in een authentieke Kopke fles die met de hand beschilderd is.

– Warre’s Otima 10, Ten Year Old Tawny
– Kopke LBV (late bottled vintage) 2007
– Porto Quevedo, Colheita 1996
– Quinta da Romaneira, single quinte vintage 1996
– Osborne, vintage port 1995
– Kopke, Colheita 1990
– Kopke, Colheita 1979

28 november 2014 – Proeverij Cultuurhuis Woudenberg
– Emissaire, Brut (Luxemburg)
– Domaine de Joy 2013 (Frankrijk)
– Chardonnay, Marques de Alfaman 2013 (Spanje)
– Chardonnay, Maurel 2013 (Frankrijk)
– Solaris 2013 (Nederland)
– Vina Capella Rosado (Spanje)
– Marques de Alfamen Rosado (Spanje)
– Beaujolais Primeur 2001 / 2014
– Amnesia Tinto (Portugal)
– Ripasso, Scriani (Veneto)
– Banyuls, Domaine de Valcros (Frankrijk)

24 november 2014 – Proeverij Seats2meet, Utrecht
– Liv, Vino Verde (Portugal)
– Sauvignon Blanc, Rafale 2013 (Frankrijk)
– Chardonnay, Rafale 2013 (Frankrijk)
– Chardonnay, Domaine Maurel, 2012 (Frankrijk)
– Vina Capella, Rosé (Spanje)
– Merlot, Rafale 2013 (Frankrijk)
– Cabernet Sauvignon 1989, Château Laborde (Frankrijk)
– Carmenere 2012, Luis Felipe Edwards (Colchagua Valley – Chili)
– Amnesia Tinto 2012 (Portugal)

5 september 2014 – Alto-Adige
Alto Adige ofwel Zuid-Tirol is een streek in Noord-Italië. Deze streek ligt ten noorden van Trentino waarmee het samen één autonoom gebied vormt. Voor de proeverij van vanavond staan uitsluitend wijnen uit Alto-Adige op de proeftafel en niet uit het nabijgelegen Trentino.

– Succo Di Mela, Zöhlhof, Feldturms
– Comitissa Lorenz Martini, Brut-Riserva 2008
– Kerner, Eisacktaler Kellerei, Klausen 2012
– Gewürztraminer Aristos , Eisacktaler Kellerei, Klause, 2012
– Gewürztraminer, Cantina Tramin 2013
- Lagrein Kretzer (Rosé) Muri-Gries 2013
– Portugieser, Zöhlhof, Feldturms 2012
– Vernatsch, Eisacktaler Kellerei, Klausen 2012
– Grauvernatsch, Kellerei St. Pauls 2013
– St. Magdalener, Classico, Kellerei St, Magdalena 2013
– Lagrein, Muri-Gries, Bolzano 2013
– Gewürztraminer Alea Passion, Kellerei St. Pauls 2011

13 juli 2014 – Privé proeverij in Arnhem
– Asti, Scanavino (Italië)
– Bennekoms Wijntje, Hans Dorrestijn (Nederland/ Frankrijk)
– Chardonnay 2013 Rafale (Frankrijk)
– Riesling 2009 Schloss Vollrads (Duitsland)
– Bobal-Shiraz Rosé (Spanje)
– Pinot Noir, Bourgogne, Domaine Bernard Monreau 2010 (Frankrijk)
– Amnesia Tinto (Portugal)
– Banyuls, Domaine de Valcros (Frankrijk)4 juli 2014 – Kelderrestanten
De laatste proeverij van het eerste seizoen van Les Petits Crus.
11 thema’s zijn de revue gepasseerd. Voor een aantal van die thema’s was meer wijn beschikbaar dan nodig was. Keuzes moesten gemaakt worden en vanavond proeven we de weeskinderen waar tijdens de voorgaande proeverijen geen plaats meer voor was.

– Linge Parel Rosé 2013 (Betuws Wijn Domein, Erichem, Nederland)
– Insomnia White 2012 (California)
– Amnesia White 2012 (Alentejano, Portugal)
– Chablis, 2012 Jean Paul & Benoît Droin (Bourgogne)
– Gros Manseng-Sauvignon 2013, Alain Brumont (Gascogne)
– Amnesia Rosé 2013 (Alentejano, Portugal)
– Tavel Rosé 2012 M. Chapoutier (Rhône)
– Insomnia Red 2012 (California)
– Amnesia Red 2012 (Alentejano, Portugal)
– Middelvlei Free Run Pinotage 2012
– Tantra Monferrato 2008 (Piémonte, Italië)
–  Ca’ de’ Rocchi, Monterè, Corvina della Provincia di Verona 2009
–  Recioto Di Soave, Case Vechie 1999 (Verona)6 juni 2014 – Hieperderpiep (II)
– Linge Parel Rosé, Betuws Wijndomein 2013 (Nederland)
– Pacherenc Du Vic Bilh Sec, Chateau Odé d’Aydie 2011 (Madiran)
– Charta Riesling, Weingut Johannishof 2010 (Rheingau, Duitsland)
– Pouilly-Fuissé, Vieilles Vignes, Aged In Oak, Alain Corcia (Bourgogne)
– Hospices de Nuits – Nuits-Saint-Georges 2004 (Bourgogne)
– Chateau Poujeaux, Moulis en Medoc 2002 (Bourdeaux)
– Chateau Bouscassé, Alain Brumont 2004 (Madiran)
– Le Cedre 1998 (Cahors)
– Campolongo Di Torbe Amarone Della Valpolicella 1997, Masi (Verona)
– Banyuls Hors’D’Age, Valcros (Frankrijk)

3 juni 2014 – Hieperderpiep (I)
– Jip Jip Rock, Sparkling Shiraz, NV (Australië)
– Riesling, Edition, Schloss Vollrads 2011 (Rheingau, Duistland)
– Pouilly-Fuissé, Vieilles Vignes, Aged In Oak, Alain Corcia 2011 (Bourgogne)
– Pommard 1er Cru, Les Charmots, Caroline Et Nicolas Monnot 2007 (Bourgogne)
– Domaine De Trevallon, Red Table Wine 2004 (Rhône)
– Le Cedre  2003 (Cahors, Frankrijk)
– Chateau Montus, Cuvée Prestige 1994 (Madiran, Zuid Frankrijk)
– Cruino, Zeni 2008 (Bardolino, Italië)
– Barbaresco, Fratelli Levis 1990 (Piëmonte, Italië)
– McLaren Vale, Vintage fortified Shiraz 2002 (Australië)

9 mei 2014 – Shiraz All Over The World
De druif Syrah, in een aantal landen Shiraz genoemd, werd tijdens de Kruistochten vanuit het Midden-Oosten naar Frankrijk gebracht. Over herkomst van de druif doen veel geruchten de ronde, bijvoorbeeld dat de druif afkomstig is uit de Iraanse stad Shiraz. Uit genetisch onderzoek blijkt echter dat de druif voortkomt uit twee druivensoorten uit Zuidoost Frankrijk – Dureza en Mondeuse blanche. Het is een druivensoort die veel zon nodig heeft en zijn beste wijnen geeft in een warm en droog klimaat, en dan bij voorkeur op niet té vruchtbare grond. De wijnranken van deze druivensoort groeien uitbundig en worden daarom vaak gesnoeid. Gebeurt dit niet, dan verliezen de druiven aan aroma, met flauwe wijnen als resultaat. De Syrah is een sterke druif die immuun is voor de meeste plantenziekten. Als de druif met zorg wordt gecultiveerd, dan heeft hij een dikke schil. De wijn krijgt daardoor niet alleen veel kleur, maar ook aanzienlijke hoeveelheid tannine. De geur varieert van anjers en viooltjes tot chocolade tonen en zwarte kersen en bessen. De afdronk heeft – zeker als de wijn meer dan 10 jaar oud is – een vleugje tabak, leer en natuurlijk cacao. Voorts maakt men droge rosé en mousserende wijn van de Syrah. Deze laatste, de “Sparkling Syrah” is zeldzaam en komt voornamelijk uit Australië. Syrah is dé klassieke druif van de Noordelijke Rhône streek in Frankrijk, maar tegenwoordig is Zuid Australië verreweg de grootste producent en dan vooral in Barossa Valley en McLaren Vale. De druif wordt ook verbouwd in Californië in de Verenigde Staten, in de Argentijnse provincie Mendoza, in Chili en in Stellenbosch in Zuid-Afrika.

– Jip Jip Rock, Sparkling Shiraz, NV (Australië)
– Klein Avontuur Rosé, 2012 (Zuid Afrika)
– Whatever It Takes, NV
– Tandem, Syrah Du Maroc 2007 (Marokko)
– Planeta 2007 (Italië)
– Côte Rôtie, Côte Brune 2006 (Frankrijk)
– Saint-Joseph Domaine Du Gachon 1995 (Frankrijk)
– McLaren Vale, Vintage fortified 2002 (Australië)

11 april 2014 – Bordeaux Vs. Bourgogne
– Cremant De Bourgogne, Brut 2011, Domaine Thibert (Bourgogne)
– Grand Enclos du Château De Gérons 2009 (Bordeaux)
– Clos Floridene, 2009, Grand Vin De Graves (Bordeaux)
– Chablis 2012, Jean-Paul & Benoît Droin (Bourgogne)
– Pouilly-Fuissé 2011, Vieilles Vignes, Aged In Oak, Alain Corcia (Bourgogne)
– Bordeaux Clairet 2012, Château de Parenchere (Bordeaux)
– Château de Lisennes, Merlot 2006 Cuvée Prestige (Bordeaux)
– Château Tourteran 2004 Cru-Bourgeois
– Château La Tour De By, Cru Bourgeois Superieur 2003
– Pommard 1er Cru, Les Grands Epenots 2005, Vincent Girardin (Bourgogne)
– Hospices De Beaune 2003 1er Cru, Cuvée Rousseau-Deslandes
– Savigney-Les-Beaune 1er Cru, 1997, Maurice Ecard et Fils
– Château Lamothe Guignard 2e Grand Cru 2005, Sauternes (Bordeaux)

7 maart 2014 – Montus Verticaal 2010-1990
Een verticale proeverij van Montus Madiran van wijnhuis Brumont (de her-uitvinder van de Madiran)

– Gros Manseng – Sauvignon 2013
– Chateau Montus 2010
– Chateau Montus 2007
– Chateau Montus 2004
– Chateau Montus 2002
– Chateau Montus 1999 Cuvé Prestige
– Chateau Montus 1998
– Chateau Montus 1994 Cuvé Prestige
– Chateau Montus 1990
– Chateau Montus 1994 XL
– Gros Menseng Doux 2011

proefnotitie achteraf; De 2010 en 2007 waren eigenlijk nog te jong om te drinken, hoewel je het verschil in wijnmaken al wel proeft. Deze jongere jaargangen zijn niet meer gemaakt om 20 jaar te rijpen op de fles. De 2004 begon aardig op dronk te komen, de 2002 was nog ietsje rijker en voller. De 1998 was net over zijn hoogtepunt heen. De cuvé prestige 1999 was zelfs nu nog ‘te jong’, de cuvé prestige van 1994 was heel mooi maar doordat deze vergelijkend werd geproefd met de XL uit 1994 viel hij weg (geheel onterecht) door het geweld van de XL. 20 Jaar oud was deze XL maar wat een kracht, wat een body, wat een smaak. Alsof je alle Madiran in één fles probeerde te proppen en deze met een ontploffing in je mond vrij kwam. Zelden zo’n complete wijn geproefd, hij had nog zoveel tanine en kracht dat hij zeker nog een aantal jaren kon blijven liggen. En de 1990 was helaas gewoon te oud en veranderd in een zurige drab.

7 februari 2014 – De Nieuwe Wereld
– No House Wine, Vonkelwijn > Robertson Wijnvallei, Zuid-Afrika
– Single Vinyard Sauvignon Blanc 2012 > Tohu, Marlborough, Nieuw Zeeland
– Chardonnay > Penfolds, Koonuga Hill, Australië
– Cardonnay/ Riesling 2011 > Changyu Pioneer Wine Co., Ningxia Region, China
– Cabernet Sauvignon Rosé 2012 > L.A. Cetto, Baja California, Mexico
– Merlot/ Cabernet Sauvignon 2009 > Cuvée Giuseppe, Miolo, Brazilië
– Tannat 2008 > Juan Carrau, Uruguay
– Malbec 2012 > 600 jaar Nijkerk, Limited Edition, Salentein, Argentinië
– Pinotage 2009 > Family Reserve, Kleine Zalze Stellenbosch, Zuid-Afrika
– Zinfandel 2011 > Ravenswood, California, Amerika
– Dona Bernarda 2009 > Luis Philipe Edwards, Chilie
– Cabernet Sauvignon/ Merlot 2006 > Coombend, The Mail Run, Tasmanië, Australië
– Elysium 2012 > Black Muscat Desert Wine, California, Amerika

17 januari 2014 – Nederlandse Wijn
In Nederland zijn al ruim 200 commerciële wijngaarden. Sommige groot en bekend, andere slechts een halve hectare met uitsluitend verkoop ‘aan huis’. Deze avond een dwarsdoorsnede van wijn die ons eigen land ons te bieden heeft.


– Linge Parel 2011 – Betuws Wijndomein, Erichem
– Seyval Blanc 2012 – Wijnhoeve ‘De Veluwe’, Otterlo
– Johanniter/ Merzling 2012 – Wijngaard Wageningse Berg, Wageningen
– Johanniter/ Riesèl 2011 – Eco Fields, Wekerom
– Auxerrois 2010 – Hoeve Nekum, Maastricht
– Müller Thurgau 2010 – Apostelhoeve, Maastricht
– Rosé Vittorio – Ludique, Apeldoorn
– Rondo 2008 – Achterhoekse Oorsprong, Doetinchem
– Maréchal Foch 2008 – Achterhoekse Oorsprong, Doetinchem
– Regent 2011 – Wijngaard ‘Aan De Breede Beek’, Nijkerk
– Regent/ Cabertin 2010 – Eco Fields, Wekerom
– Colonjes/Recortis 2009 – Wijnhoeve de Colonjes, Groesbeek
– Het privilege van Willem, Grande Reserve 2009 – Wijngaard Kasteel Huis Bergh
– Salomé 2009 (4 jaar houtrijping) – Wijnhoeve ‘De Veluwe’, Otterlo
– IJswijn 2011 – Wijngaard Hof van Dieren, Dieren
– Cretier’s Ruby trop 2012 – Wijngaard Hof van Dieren, Dieren

9 december 2013 Jumbo & Oude Bordeaux
Vanuit een Jumbo supermarkt kwam de vraag of we enkele van hun wijnen wilde proeven. Tegelijkertijd kwam er een zolder vol met oude wijnen uit de Bordeaux vrij die bij nader inzien allen ‘over tijd’ waren. We gingen graag het gecombineerde experiment aan. Iedere deelnemer kreeg zijn eigen opener en 15 flessen. De gootsteen had het die avond druk. Alleen een Rioja bleek nog drinkbaar en aangenaam.


(vanuit de Jumbo)
– Labrusco Bianco Amabile
– Jumbo huiswijn fris, Gascogne Blanc 2012 (meest verkochte wijn in wit)
– Kore Grillo, Terre Siciliane 2012 (best gewaardeerd in wit)
– Tempranillo Penasol, Vino Tinto (meest verkocht in rood)
– Côtes du Rhône, Barton & Guestier 2012 (best gewaardeerd in rood)

(een selectie van de ‘te oude’ zolder)
– Cape Red Drostdy-hof 2002-2003-2004
– 1983 Chateau Hauterive Medoc
– 1985 Chateau Bellevue, Pierre Aurillac
– 1985 Saint Emilion, Chateau Guillemot
– 1985 Moton Cadet, Philippe Rothschild
– 1985 Chateau Robert De Caumont Supereior Castillon
1985 Rioja, Careta De Plata (> als enige nog drinkbaar)
– 1986 Puisseguin Saint Emillion – Chateau Grand Rigaud
– 1986 Malesan – Bernard Magrez
– 1987 Chateau Les Catherineaux – Bernard Chavelard
– 1987 Haut-Medoc Chateau Laborde
– 1988 Pauillac – La Rose Pouillac
– 1989 Montagne Saint Emillion – Chateau La Rousseliere
– 1988 Chateau Hauterive Medoc, Cru Bourgeois
– 1988 Medoc – Chateau Tour Prignac
– 1988 Marquise De Tours
– 1989 Graves Grande Reserve – Kressmann
– 1990 Chateau de Bayle
– 1990 Domaine Cheval – Blanc Signe
– 1990 Etalon
– 1990 Saint Emilion – Chateau Tour Simard
– 1992 Etalon Blanc Sec
– 1992 Corbieres – Chateau Helene, Cuvee Penelope
– 1999 Prince Michel De Bourbon – Comte de Ipanema
– 2003 Chateau Milouca – Haut Medoc
– 2004 Bergerac Chateau Maudoux (sec)
– 2004 Ronco Nole Di Lenardo (vino de tavola rosso)

(en om de avond nog een beetje te redden een paar oude toppers die nog heerlijk waren)
– Fronsac Chateau Mayne-Vieil 2002
– Chateau La Tour de By, 2003
– Chateau Poujeaux 2002

29 november 2013 – Mousserend & Rode Winterwijn
– Asti, le Monferrine (Piemonte)
– Goldish Noir (Duitsland)
– Cava Brut, Vincente Gandia (Spanje)
– Cava Demi DSec, Gran Espanoso (Spanje)
– Champagne, Paul Breteuil (Frankrijk)
– Evohé Garnacha 2011 (Spanje)
– Carménère Valdivieso, Single Valley Lot 2011 (Chili)
– Rioja Reserva, Vina Salceda 2007 (Spanje)
– Rioja Gran Reserva 1983 (Spanje)
– Madiran, Chateau Montus 2004 (Frankrijk)
– Chateau du Cedre Cahors, Le Prestige 1998 (Frankrijk)

 5 november 2013 – Rondje Italië
De tweede proeverij werd al gelijk een stuk drukker bezocht. Zo'n 25 mensen kwamen bij één om een zenuwachtige Eduard te horen uitleggen over de Italiaanse wijnbouw.
– Lombardia > Franciacorta Brut
– Veneto > Soave, Prá Otto 2012
– Marce > Verdicchio Dei Castelli Di jesi 2010
– Campanië > Greco Di Tufo, Villa Raiano 2011
– Alte-Adige > Lagrein Rosé, Muri Gries 2012
– Veneto > Vino Novello Fiori D’Inverno 2013
– Sicilia > Corte Ibla Classico 2010
– Toscane > Vino Nobile Di Montepulchiano 2010
– Toscane > Vigna Il Corto, Fattoria Di Basciano 2007
– Piëmonte > Barbera D’Asti Superiore, Bricco Paradiso 2011
– Veneto > Amarone Vigne Alte, Zeni 2007
– Piëmonte > Barolo Chinato Terredavino
8 oktober 2013 – Rondje Frankrijk
De eerste proeverij van de sociëteit. Nog niet veel deelnemers want alle begin is moeilijk. De lokale krant was erbij en zorgde voor goede publiciteit

– Loire > Veuve Amiot Brut, Saumur
– Bourgogne (Chardonnay) > AOC Pouilly Fuissé 2011 Vieilles Vignes, Alain Corcia
– Elzas > 2011 Gewurztraminer, Caves Bott Geyl
– Provence > 2010 Rosé, AOC Bandol, Domaine De l’Hermitage
– Beaujolais > 2011 AOC Fleurie, Domaine De La Presle
– Bourgogne > 2007 Pommard 1er Cru, Les Charmots
– Bordeaux > 2001 AOC Moulis, Chateau Maucaillou
– Rhône > 2000 AOC Chateauneuf Du Pape, La Tiare Du Pape
– Sud Oust > 1996 < -> 2002 AOC Madiran, Chateau D’Aydie
– Languedoc-Roussillon > 2004 AOC Banyuls, Gérard Bertrand